Ksylitol – zamiennik cukru, który warto znać

Na rynku istnieje szeroki wybór produktów, stanowiących alternatywę dla najpopularniejszego cukru – białego rafinowanego. Chociaż standardowy cukier jest pożądanym dodatkiem do wielu dań i napojów, jego właściwości sprawiają, że przyczynia się do występowania wielu chorób, problemów stomatologicznych, a także kłopotów z utrzymaniem prawidłowej wagi. Zrodziło to potrzebę znalezienia alternatywy, która jest w stanie połączyć walory smakowe z korzystnym wpływem na zdrowie. Zamiennikiem białego cukru na który szczególnie warto zwrócić uwagę, jest fiński ksylitol.

Pochodzenie

Jest to substancja naturalnie występująca w korze brzozy fińskiej (stąd również nazwa – cukier brzozowy), w niewielkich ilościach znajduje się także w kukurydzy, oraz w owocach – na przykład truskawkach, malinach i gruszkach. W formie podobna jest do sacharozy – jest to krystaliczny, biały i bezwonny proszek.

Właściwości zdrowotne i smakowe

Ksylitol nie tylko wygląda, ale również smakuje bardzo podobnie do zwykłego cukru. Różni się jednak tym co najważniejsze – wpływem na zdrowie człowieka. W przeciwieństwie do sacharozy, jest bezpieczny dla osób, które chorują na cukrzycę, ponieważ posiada niski indeks glikemiczny i nie angażuje insuliny podczas metabolizowania. Dietetycy często polecają go swoim pacjentom ze względu na fakt, że jest on aż o 40 procent mniej kaloryczny niż popularny cukier buraczany. Jego spożycie korzystnie wpływa na mikroflorę jelitową oraz na stan uzębienia, co wydaje się jedną z najbardziej wyraźnych różnic w stosunku do sacharozy, której destrukcyjny wpływ na szkliwo zębów jest powszechnie znany. Ksylitol działa korzystnie na pH śliny (oraz zwiększa jej produkcję) i zapobiega próchnicy, dlatego powszechnie używany jest gumach do żucia – zmniejsza ilość szkodliwych bakterii w jamie ustnej nawet o kilkadziesiąt procent. Potwierdzone jest również pozytywne działanie ksylitolu na układ kostny, dlatego polecany jest on zarówno dla dzieci, których kości znajdują się w fazie gwałtownego rozwoju, jak i u osób starszych, bardzo często borykających się z osteoporozą.

Wykorzystanie

Cukier brzozowy znakomicie sprawdza się jako słodzik do kawy czy herbaty, ale również podczas robienia domowych przetworów, a także wszystkich wypieków z wyjątkiem ciasta drożdżowego.

Rodzaje ksylitolu

Na rynku możemy znaleźć fiński ksylitol, oraz pochodzący z Chin. Jakościowo zdecydowanie lepszym wyborem jest fiński, ponieważ w produkowany jest w sposób naturalny, bez użycia potencjalnie szkodliwego GMO (jak w przypadku chińskiego odpowiednika).

Sklep internetowy Słodkie Zdrowie zaprasza do zakupów na https://slodkie-zdrowie.pl/pl/12-finski-ksylitol.