Sekret dobrego kababa

Aromatyczny, o wyrazistym smaku i kuszący samym zapachem – taki powinien być idealny kebab. Potrawa ta jest przygotowywana na wiele sposobów i różni się w zależności od miejsca, w którym jest podawana. Każdy wielbiciel tego przysmaku wie też, że nie zawsze można trafić na danie, które spełni wymagania wytrawnego smakosza. W czym tkwi zatem sekret pysznego kebabu? Kiedy można być pewnym, że będzie miał on oryginalny, doskonale skomponowany smak?

Iskender kebab – sekret receptury oryginalnej tureckiej potrawy

Nie wszystkie restauracje i bary dbają o to, aby wyśmienita potrawa, jaką jest kebab, była wizytówką orientalnej kuchni. Aby danie to mogło zachwycić smakiem, trzeba dbać o stosowanie się do starych, sprawdzonych receptur.
Iskender kebab to prawdziwa chluba kuchni osmańskiej. Wywodzi się on z Bursy – miasta położonego w północno-zachodniej Turcji. Przygotowywano go tam z drobno krojonego, chudego mięsa owczego. Mięso to następnie gotowano – obracano je nad żarzącym się ogniem. Przed podaniem potrawę delikatnie okraszano masłem, koncentratem pomidorów, a następnie umieszczano na picie.

Tak przyrządzony kebab i dzisiaj może oczarować miłośnika orientalnej kuchni. Dobra informacja jest taka, że są restauracje, w których można zamówić taki przysmak. Należy do nich między innymi lokal Osmania specjalizujący się w gotowaniu kuchni tureckiej.

Jak przygotowuje się najlepsze kebaby?

Sekretem przygotowania perfekcyjnego kebabu jest nie tylko receptura, ale także wybór najlepszej jakości składników. Tylko świeże produkty i aromatyczne przyprawy są w stanie zagwarantować, że potrawa ta będzie prawdziwą ucztą dla kubków smakowych.

Kebab powinien powstawać z jednego rodzaju mięsa – na przykład z samej jagnięciny lub wyłącznie z wołowiny. Niewybaczalne jest także podawania go z surówkami. Najlepiej smakuje w towarzystwie świeżej, chrupiącej sałaty, czerwonej cebuli oraz pomidorów.
Niektórych może zdziwić fakt, że dobrze przyrządzony kebab nie wymaga dodawania sosów. Oczywiście dodatki takie to kwestia gustu, ale odpowiednio skomponowana mieszanka przypraw sprawia, że potrawa ma dostatecznie wyrazisty i intensywny smak. W ten sposób przyrządzane dania można zamówić na https://www.osmania.pl/.

Oprócz tego trzeba pamiętać, że obróbka termiczna mięsa na kebab oraz pieczywa wymaga profesjonalnego sprzętu. Wykluczone jest używanie mikrofali – ten turecki specjał musi być przyrządzany przy pomocy grilla.

By kebab był smaczny i aromatyczny, nie można przygotowywać go ze składników zawierających konserwanty i barwniki. Tylko takie danie będzie rarytasem dla miłośników tureckiej kuchni.